H/M Aκτινοβολια

Pic 1

Μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο χώρο μας;


Μέχρι σήμερα οι μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) Ακτινοβολίας ήταν εφικτές μόνο από ειδικούς με χρήση ακριβού εξοπλισμού. Ωστόσο καθώς νέα δίκτυα εγκαθίστανται σε επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους καθημερινά και νέες συσκευές χρησιμοποιούνται, η συνδρομή των ειδικών σε καθημερινή βάση, πέραν του κόστους, καθίσταται και μη πρακτική.

To σημαντικό νέο είναι ότι πλέον ο καθένας μπορεί να εντοπίσει με εξαιρετική αξιοπιστία τις πηγές ακτινοβολίας και να κάνει μια εκτίμηση της ισχύος τους σε οικιακό ή εργασιακό περιβάλλον.

Μάθετε πώς μπορείτε να μετρήσετε την ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

 

Άρθρα στον ημερήσιο τύπο


Πλήθος σχετικών άρθρων επισημαίνει την έντονη ανησυχία της ερευνητικής κοινότητας σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι ακριβείς συνέπειες της οποίας είναι ακόμη άγνωστες. Μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων ερευνητών συνιστά στο κοινό ιδιαίτερη προσοχή και ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Άρθρο της εφημερίδας "Τα Νέα" (29.7.2008) κάνει λόγο για αμφισβήτηση των ερευνών που απενοχοποιούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τον δρ Γιόακιμ Σουτζ, επικεφαλής της μελέτης Ιnterphone (που ολοκληρώθηκε το 2006) και συνεργάτη του δανέζικου Ινστιτούτου Ερευνών για τον καρκίνο.

Άρθρο της εφημερίδας "Τα Νέα" (29.10.2008) επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους απο τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης όταν αυτοί είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Άρθρο της εφημερίδας "Μακεδονία" (25.6.2008) παρουσιάζει τα αποτελέσματα ερευνών του Καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain, σύμφωνα με την οποία, η θνησιμότητα των ποντικών του εργαστηρίου διπλασιάζεται όταν εκτίθενται στα κύματα των κινητών τηλεφώνων και των δικτύων wi-fi.

Σε άρθρο της η εφημερίδα "Καθημερινή" (24.8.2008) παρουσιάζει τις θέσεις του Ronald B. Herberman, διευθυντή του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά και κάνει λόγο για αυξανόμενο όγκο επιστημονικής βιβλιογραφίας που συνδέει μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Άρθρο της εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (5.10.2008) αναφέρεται στην ερευνητική δραστηριότητα του Tμήματος Bιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επισημαίνει τους κινδύνους από την ακτινοβολία που προέρχεται από ασύρματα δίκτυα.

Άρθρο της εφημερίδας "Έθνος" (24.9.2006) αναφέρεται στην μακροχρόνια σχετική ερευνητική δραστηριότητα του Tμήματος Bιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και η οποία δίνει μέχρι στιγμής ανησυχητικά συμπεράσματα.

Άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα" (23.6.2002) αναφέρεται μεταξύ άλλων στις αντιδράσεις που προκαλούνται διεθνώς από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και σε έρευνα των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την Deutsche Telecom (Τ-Mobile), η οποία αποσιωπήθηκε μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που κατέδειξε. Επίσης γίνεται λόγος για έρευνα στην ογκολογική κλινική Λουντ στη Σουηδία με αντίστοιχα αποτελέσματα.

 

 

Τηλεοπτικά ρεπορτάζ


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει απόσπασμα της εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα της ΕΤ1, (17.5.2004).

Εμφανίζονται οι ερευνητές Λουκάς Μαργαρίτης (Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας & Ραδιοβιολογίας Παν Αθηνών), Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος (Δρ Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας & Ραδιοβιολογίας Παν. Αθηνών), Κωνσταντίνος Λιολιούσης (Επικ. Καθηγητής Φυσικής Παν. Αθηνών) και ο Στέφανος Τσιτομενέας (Αναπλ. Καθηγητής Τηλ/νιών ΤΕΙ Πειραιά).

Στην εκπομπή χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η ιδιαίτερα μεγάλη χρήση συσκευών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ίσως το μεγαλύτερο πείραμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, δεδομένου ότι οι συνέπειες αυτής της χρήσης είναι μέχρι σήμερα άγνωστες.